Cupcake Pandan Gula Melaka





Bahan A:
150 gram mentega
1 cawan gula kastor
1sudukecilesenvanilla

Bahan B:
2bijitelur

Bahan C:
1 1/2 cawan all purpose flour
1/2sudubesarbakingpowder

Bahan D:
100 ml santan
50 gram susu
3 sudu besar extract pandan
Pewarna hijau

Cara cara;
Putar bahan A dengan kelajuan sederhana sehingga kembang. Masukkan telur satu persatu sambil terus diputar.

Masukkan bahan C dan bahan D secara berselang seli. Kacau secara kaup balik sehingga rata.

Masukkan ke dalam kertas cawan saiz 10 (boleh dapat 20 biji).

Panaskan oven pada suhu 170C dan bakar selama 25-27 minit atau sehingga masak. Keluarkan dari oven dan sejukkan atas rak.

Nota;
Boleh kisar daun pandan yang digunting halus dengan sedikit air. Tapis dan sukat secukup yang diperlukan.

Swiss Meringue Buttercream

Bahan bahan:
4 biji telur putih
1 cawan gula kaster
300 gram mentega
1/4 cawan santan
Sedikit esen vanilla

Cara cara:
Satukan telur putih dan gula. Panaskan secara double boil sehingga gula hancur.

Putar dengan kelajuan sederhana sehingga menjadi bertanduk.  Biarkan sejuk seketika.

Masukkan mentega dan diputar lagi hingga kembang.  Masukkan santan dan esen vanila. Dan putar lagi sehingga menjadi sangat gebu.

Sedia untuk digunakan pada cupcake yang telah sejuk. Hias dengan karamel gula Melaka.

 
CaramelGulaMelaka

Bahan bahan:
50 gm gula Melaka
1 helai daun pandan
1 sudu besar gula
1/2cawanair 

Cara cara:
Satukan semua bahan dan masak hingga gula larut dan pekat. Jika kurang pekat campurkan 1 sudu teh tepung jagung yang di bancuh dengan sedikit air. Masak semula hingga pekat. 

Sejukkan sebelum digunakan untuk drizzle atas cup cake tadi.


Comments

Popular posts from this blog

Resepi Cupcake Strawberry

Resepi Red Velvet Cupcake

Resepi Funfetti Cupcake